top of page

Οριζόντιος διαμελισμός

 

Το μεγάλο νησί της Εύβοιας εκτείνεται στα ανατολικά της Στερεάς Ελλάδας, από την είσοδο του Παγασητικού κόλπου ως την Αττική, αποτελεί ασπίδα για τις ακτές της Φθιώτιδας, της Βοιωτίας και της αττικής. Παράλληλα δημιουργείται ανάμεσα στη Στερεά και τις Δυτικές ακτές του νησιού ένα ευρύ θαλασσινό πέρασμα, ο Ευβοϊκός κόλπος που αποτελεί πηγή ζωής και επικοινωνίας για όλες τις περιοχές αυτές. Η Εύβοια είχε την τύχη ή και την ατυχία  να βρίσκεται πάνω σε έναν από τους σημαντικότερους υδάτινος δρόμους της Μεσογείου. Έτσι όποιος από τη Δύση ήθελε και θέλει να πλεύσει ασφαλής προς το Βόρειο Αιγαίο και από εκεί στον Εύξεινο Πόντο ή το αντίστροφο, ήταν και είναι υποχρεωμένος να περάσει από τον Ευβοϊκό κόλπο.

Ολόκληρη η Εύβοια μοιάζει σαν μια καμήλα που απλώνεται μέσα στο Αιγαίο, από το ακρωτήριο Καφηρέα ή Κάβο Ντόρο στον Νότο μέχρι το ακρωτήριο Αρτεμίσιο στον Βορρά. Στο κεφάλι της έχει το ακρωτήριο Αρτεμίσιο και στην καμπούρα της το ακρωτήριο της Κύμης. Ανάμεσα στα δύο αυτά ακρωτήρια σχηματίζεται το ακρωτήριο Σαρακήνικο.  Από το ακρωτήριο του Καφηρέα μέχρι το ακρωτήριο της Οχτωνιάς  σχηματίζονται τα «Κοίλα» της Εύβοιας, δηλαδή ένα τόξο που σχηματίζει η θάλασσα στο συναπάντημά της με τις ακτές.  Από την άλλη πλευρά προς τις ακτές της Αττικής, πολλά μικρά ακρωτήρια, σαν χέρια που θέλουν να πιάσουν την απέναντι στεριά, απλώνονται στα νερά του Ευβοϊκού. Το μήκος των ακτών της είναι 677 χλμ.

Την Εύβοια τη στολίζουν γύρω γύρω πολυάριθμα μικρά νησάκια όπως οι Λιχάδες στο ακρωτήριο Λιχάδα, οι Πεταλιοί κοντά στον κόλπο της Καρύστου, η Μυρτώ ή Μανδηλονήσι στη Νότια άκρη του νησιού, το Ποντικονήσι κοντά στο ακρωτήριο Αρτεμίσιο, το νησί Πρασούδα κοντά στο ακρωτήριο της Κύμης και πολλά άλλα.

 

(Πηγή: 1) Εγκυκλοπαίδεια Δομή,

2)Επιθεώρησις Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, Συνοπτική Ιστορία Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, Ιστορικά-Λαογραφικά-Εκπολιτιστικά και λοιπά στοιχεία, 1975, Εκδ. Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, Κύμη

3) Αλέξανδρος Καλέμης, Η αποκάλυψη των φυσικών και ιστορικών θησαυρών της Εύβοιας, 2000, Εκδ. Κίνητρο, Χαλκίδα)

bottom of page