top of page

Κατακόρυφος διαμελισμός

 

Στο κέντρο της  Εύβοιας υψώνεται το ψηλότερο βουνό του  νησιού, η Δίρφυς σε ύψος 1.745 μ. Κάτω από τη Δίρφυ σαν φυσική  προέκταση σχηματίζεται το βουνό  Όλυμπος με ύψος 1.172 μ. Κοντά στην Κύμη υψώνεται το όρος Κοτύλαια με ύψος 1.122 μ., προς τον Βορρά και την πλευρά του Αιγαίου η Πυξαριά (1.143 μ.) και το Ξηρό (791 μ.) και προς τον Βόρειο Ευβοϊκό το όρος Κανδήλι (1.225 μ.) και το Τελέθριο (997 μ.). Στην περιοχή του Κάβο Ντόρο δεσπόζει με ύψος 1.409 μ.  το όρος Όχη και κάτω από αυτό η γραφική και καταπράσινη κοιλάδα της Καρύστου. Από την Κάρυστο μέχρι τα Λέπουρα μια στενή λωρίδα ξηράς, η στενότερη της Εύβοιας, γεμάτη από μικρούς και γραφικούς λόφους, καταλήγει στις μικρές πεδιάδες του Δύστου με την ομώνυμη λίμνη, του Αυλωναρίου και του Αλιβερίου. Στο κέντρο του νησιού, αλλά και σε όλο το μήκος του, κάτω από τις ψηλές κορυφές των βουνών απλώνονται σαν μικρά ή μεγάλα κύματα, πολυάριθμοι γραφικοί λοφίσκοι, που σβήνουν κοντά σε μικρές ή μεγάλες κοιλάδες και στις πεδιάδες της Καρύστου, του Αλιβερίου, της Αμαρύνθου, του Βασιλικού, της Χαλκίδας, των Ψαχνών, του Μαντουδίου και της Ιστιαίας.

Πολλά μικρά ποτάμια σχηματίζονται από τα νερά που κατεβαίνουν από τις βουνοπλαγιές των βουνών. Περνάνε ανάμεσα από πευκώνες, από γραφικές και καταπράσινες πεδιάδες και καταλήγουν στον Ευβοϊκό ή στο Αιγαίο.  Στη Βόρεια Εύβοια  ο ποταμός Νηλέας και ο ποταμός Κηρέας  ενώνονται και χύνονται στον όρμο Πελέκι. Η κοινή τους διαδρομή λέγεται Βούδωρος. Στην κεντρική Εύβοια το σπουδαιότερο ποτάμι είναι ο Ληλάντας, που πηγάζει από τη Δίρφυ, διασχίζει την πεδιάδα αμπέλια, το αρχαίο Ληλάντιο πεδίο και εκβάλλει στα Νότια της Χαλκίδας στον πορθμό του Ευρίπου. Άλος σπουδαίος ποταμός είναι ο Μανικιάτης ποταμός  και στον Νότο ο Δημοσάρης. Στην περιοχή του όρους Όχη βρίσκεται και το φαράγγι του Δημοσάρη. Στη Νότια Εύβοια κοντά στον Δύστο συναντούμε την ομώνυμη λίμνη (Λίμνη Δύστου), η οποία στη μεγάλη ανομβρία αποξηραίνεται. 

 

(Πηγή: 1) Εγκυκλοπαίδεια Δομή,

2)Επιθεώρησις Δημοτικής Εκπαιδεύσεως Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, Συνοπτική Ιστορία Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, Ιστορικά-Λαογραφικά-Εκπολιτιστικά και λοιπά στοιχεία, 1975, Εκδ. Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κύμης, Κύμη)

bottom of page